У США заговорили про “смерть” Північного потоку-2

Російський газопровід припинить своє існування при збереженні санкцій з боку Заходу. На даний момент його будівництво відкладено мінімум на два роки.

Будівництво Північного потоку-2 затримається як мінімум на два роки. Про це заявив директор Євразійського центру Атлантичної ради США Джон Гербст на форумі в Давосі, повідомляє Укрінформ.

Він також зазначив, що за умови продовження тиску з боку Заходу цей газопровід може взагалі припинити своє існування.

“Північний потік – 2 призупинено щонайменше на два роки, а можливо, і довше”, – підкреслив експерт.

За його словами, росіяни “можуть бити себе в груди” і заявляти, що завершать цей проект, проте в нинішніх умовах він взагалі може припинити своє існування.

“Я не буду робити прогнозів, що Північний потік – 2 помре, але я скажу вам, що існує дуже хороший шанс, що так і станеться. А це означає, що роль України як транзитної держави залишиться, хоча і не в таких масштабах, як раніше”, – зазначив аналітик.

Він пояснив це тим, що для завершення Північного потоку – 2 Росії знадобиться компанія, яка забезпечить технологічну можливість для прокладки труб по дну моря. Оскільки у РФ таких компаній немає, залишаються іноземні партнери.

“Але, звичайно, санкції США – це кровопускання для будь-якої іноземної компанії, яка захоче вести такий бізнес, оскільки всі дороги ведуть в США. Це може змінитися з часом, хоча я не думаю, що так станеться”, – зазначив Гербст.

При цьому Гербст зазначив, що дуже важливо, щоб США продовжували приділяти увагу Північному потоку – 2 щодо накладення цільових санкцій на будь-яку фірму, яка буде допомагати росіянам.

“Потрібно це робити ще і ще, щоб переконатися, що будь-яка західна технологія, яка могла бути використана для допомоги росіянам, не зможе бути задіяна, і щоб кожен розумів, що буде наступним, якщо буде йти далі.

Нагадаємо, 20 грудня, президент США Дональд Трамп підписав законопроект про оборонний бюджет на 2020 фінансовий рік, який передбачає санкції щодо російських газопроводів ” Північний потік-2 і Турецький потік.

У зв’язку з цим швейцарська компанія Allseas відразу зупинила будівництво Північного потоку-2 і вивела свої кораблі з району будівництва.

Loading...

Залишити відповідь